رویای بزرگترین کتابفروشی آنلاین و اینترنتی

جف بیزاس در سال ۱۹۶۴ بدنیا آمد. پدرو مادر او کمی بیش از یکسال با هم زندگی کردند و پس از آن طلاق گرفتند. هنگامی که جف ۵ سال داشت ، مادرش با مردی ازدواج کرد که از کوبا به ایالات متحده آمده بود و در دانشکاه درس می خواند و پس از اتمام تحصیلات در شرکت اکسون بعنوان مهندس شروع به کار کرد. جف بیزاس در کودکی علاقه زیادی به موضوعات مختلف علمی داشت. او یک آژیر الکتریکی به در اتاقش وصل کرده بود تا خواهران و برادرانش وارد اتاق نشوند! گاراژ خانه تبدیل به آزمایشگاهی برای پروژه های علمی جف شده بود. با نقل مکان خانواده به ایالتی دیگر جف وارد دانشگاه شد و شروع به مطالعه فیزیک کرد، ولی بلافاصله به رشته مورد علاقه خود پرداخت و در رشته علوم کامپیوتر و مهندسی برق فارق التحصیل شد.

 

 

پس از اتمام تحصیلات او در چندین شرکت کار کرد. او برای شرکت فیتل بر روی پیاده سازی شبکه کامپیوتری کار کرد. سپس در یک شرکت کامپیوتری دیگر بنام Shaw    مشغول بکار شد. در این دوران بود که ایده ای در ذهن او شکل گرفت. بیزاس به ناگهان توجهش به رشد بی نظیر شبکه جهانی وب معطوف شد. او در کمال تعجب دید که رشد استفاده از اینترنت در سال ۱۹۹۴،  نسبت به سال قبل ۲۳ برابر شده است. او شروع به تحقیق در زمینه شرکتهایی کرد که کالاهایشان را از طریق پست ارسال می کردند، و لیستی از ۲۰ شرکت برتر در این زمینه تهیه کرد. پس از بررسی مشاهده کرد هیچ شرکتی از طریق پست کتاب نمی فروشد. دلیل آن نیز واضح بود. کتابهای موجود بسیار متنوع بودند و تهیه کاتالوگ کاملی از کتابها بسیار گران تمام می شد چون به چند هزار صفحه می رسید. روش کار شرکتهای فروش پستی اینگونه بود که ابتدا کاتالوگ خود را به آدرس مشتری ارسال می کردند و مشتری اقدام به سفارش کالا از روی کاتالوگ می کرد.

بیزاس بلافاصله به فکر ساخت یک وب سایت برای فروش کتاب افتاد. با وجود وب سایت دیگر نیازی به چاپ کاتالوگ چند هزار صفحه ای برای مشتریان نبود. او شروع به مطالعه در زمینه تجارت کتاب کرد. و حتی شروع به شرکت در همایش سالانه کتابفروشان کرد. وقتی جف طرحش را با به رییسش مطرح کرد و گفت قصد دارد برای ایجاد کتابفروشی آنلاین کارش را ترک کند، رییسش او را به تجدیدنظر تشویق کرد و گفت روزی از اینکار پشیمان خواهد شد. بیزاس به او گفت “حتی اگر شکست بخورم اظهار پشیمانی نخواهم کرد، ولی اگر اینکار را امتحان نکنم تمام عمر پشیمان خواهم بود.” بعدها او در مصاحبه با مجله تایم گفت:” به خود می بالیدم از اینکه ریسک بزرگی می کردم که هیچکس حاضر به انجام آن نبود. تمام پایه کار را بر روی چیز جدیدی بنام اینترنت می گذاشتم که معامله خطرناکی بود.”

والدین بیزاس از ایده او پشتیبانی کردند و تمامی ۳۰۰۰۰۰ دلاری را که برای بازنشستگی ذخیره کرده بودند به دست پسرشان سپردند تا شاهد نتیجه عمل جسورانه پسرشان باشند.( البته بعدها پاداش کارشان را گرفتند، زیرا میلیاردر شدند.) . بیزاس نام      Abracadabra را برای سایت برگزید ولی دوستانش او را قانع ساختند که نام مناسبی نیست. و بالاخره نام آمازون انتخاب شد. رود آمازون بزرگترین رودخانه جهان است و بیزاس اعتقاد داشت سایت او روزی بزرگترین کتابفروشی جهان خواهد شد. بیزاس و همسرش برای آغاز رویای خود به سیاتل رفتند و شرکت خود را در سال ۱۹۹۴تاسیس کردند و بلافاصله یک برنامه نویس فوق حرفه ای بنام کافان را تشویق کردند تا در شرکت استخدام شود. یکسال بعد یعنی در سال ۱۹۹۵ اولین نسخه وب سایت در اینترنت قرار گرفت و از تاریخ ۱۶ جولای ۱۹۹۵ رسما این سایت کار خود را آغاز کرد. بیزاس می گوید: ” از همان روزهای اول مشخص بود که رشد خواهیم کرد.” بزودی توجه رسانه ها به این سایت آغاز شد و همین باعث افزایش سریع خریداران شد.

 

با شروع کار سایت، بیزاس و همکارانش بلافاصله اقدام به وفق دادن آن با مشتریان نمودند. ابتدا ایده خرید با یک کلیک را پیاده سازی کردند و سپس بخش نظرات خریداران را اضافه کردند. در سال ۱۹۹۷ فروش سهام آمازون از طریق سایت آغاز شد و همچنین کار آمازون به چند کشور دیگر مانند ژاپن، کانادا، انگلستان و فرانسه گسترش یافت. تاکید بیزاس همواره بر برآورده ساختن نیازها و سلایق مشتریان بود و بدین ترتیب فروش کتاب هرروزه با استقبال بیشتری همراه می شد. مشتریان کم کم شروع به ارسال ایمیل هایی نمودند که در آنها درخواست خرید  اقلام دیگری مانند سی دی و لوازم خانگی از آمازون را داشتند. بیزاس بلافاصله دست به کار شد و بخش فروش لوازم دیگر نیز به راه افتاد.

در سال ۲۰۰۰ شرکت امتحان سختی را گذراند. در آن سال بسیاری از فروشگاهای اینترنتی شروع به تحمل ضرر و خارج شدن از صحنه کردند.( ظاهرا خبرهای زیادی مبنی بر مشکلساز شدن کامپیوترها در سال ۲۰۰۰ باعث مردم از خرید آنلاین فاصله بگیرند.) قیمت سهام آمازون نیز افت شدیدی کرد و از ۱۰۶ دلار در دسامبر ۱۹۹۹ به ۴۱ دلار در سپتامبر ۲۰۰۰ رسید. بیزاس بیکار ننشست. او به هیچ قیمتی حاضر به چشمپوشی از رویای خود نبود. او ۱۳۰۰ نفر از کارمندان شرکت را کم کرد. وسایلی را که فروش کمی داشتند و سودآور نبودند حذف کرد و شروع به بستن قراردادهایی برای خدمات بهتر به مشتری و حمل آسان کرد. آمازون نه تنها شکست نخورد بلکه در سال ۲۰۰۳ درآمد خالص آن به ۲/۷۳ میلیون دلار رسید. مجله فوربس اعلام کرد درآمد بیزاس در سال ۲۰۰۷ میلادی، ۷/۸ میلیارد دلار بوده است و او ۳۵-مین مرد ثروتمند جهان می باشد. در فرصتی دیگر به شیوه مدیریت بیزاس خواهیم پرداخت. عوامل موفقیت بیزاس بنظر من ، داشتن رویایی روشن و بزرگ و اقدام سریع برای رسیدن به آن است. بسیاری از افراد ناموفق نیز از ایده ها و فرصتهای خوب برخوردارند ولی هیچگاه جرات نمی کنند در راه رسیدن به رویای خود، دست بکار شده و هر سختی را بپذیرند.

منبع: آکادمی بال پرواز